Ülkemizde, öğrencinin özel ilgi ve sevgi alanları ve dahi özel yetenekleri çoğu zaman seçilen meslek ile örtüşmez. Meslek seçiminde iş bulabilme ihtimali, üniversite sınavında alınan puan ve hatta ailenin maddi imkanları seçilen mesleğe olan ilgiden daha belirleyici olur.
Öğrencilerin lisans eğitimlerinin yanı sıra özel ilgi ve yeteneklerini tatmin etmeye yönelik kurumlardır öğrenci kulüpleri. Örneğin mühendislik ya da tıp okuyor olabilirsiniz ama öğrenci kulüplerinin sağladığı imkanlar sayesinde müzik, sinema, tiyatro, dağcılık, satranç, tarih, iktisat, sağlık ve daha pek çok alanda faaliyet gösterebilirsiniz. Görüldüğü gibi öğrenci kulüpleri özel yetenek ve eğlence ile sınırlı değildir. Kimi ekonomi, tarih ve dil gibi mesleki eğitimleri tamamlayıcı içerikte olabilirken, bazıları da sosyal sorumluluk niteliğindedir; örneğin Kızılay topluluğu gibi
PAÜ Kızılay topluluğu kendilerine danışman olmamı istediklerinde hiç tereddütsüz kabul ettim. Bir yılı aşkın süredir bu topluluğun danışmanlığını yapıyorum. Kızılay ve kan bağışı birbiri ile özdeş iki kavram olmakla birlikte, topluluk bu temel faaliyetin dışında, AİDS hakkında bilgilendirme, organ bağışı hakkında bilgilendirme, 23 Nisan Çocuk Bayramında onkoloji servisinde yatan çocuklara ziyaret gibi faaliyetleri gerçekleştirdi. Her konuda gerçekleştirilen faaliyetler bir panel ile taçlandırılıyor. Taçlandırılıyor diyorum çünkü panele gelinceye kadar yaşanan süreç ve hazırlıklar önemli. İzin alınıyor, konuşmacılar seçiliyor, davet ediliyor, salon ayarlanıyor, sponsor bulunuyor, duyuru yapılıyor, hoş geldin deniliyor, açılış konuşması yapılıyor diye uzayıp giden bir süreç. Unutmadan söyleyim, bizim topluluk bir de hemen her konu ile ilgili sokak röportajları yapıyor ve bunları kayda alarak panel öncesi sunuyor.
Son panelimiz Kızılay haftası nedeniyle geçen hafta yapıldı. Önce PAÜ Kızılay Topluluğu Başkanı Ümit Koçdemir bir açılış konuşması yaparak topluluğun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Sonra Kızılay’ın kronolojik tarihsel geçmişi eşliğinde yıllar içinde büyüyen ve çeşitlenen hizmetlerini bir video sunumu ile öğrendik. Öğrenci Dilek Yarmaz’dan Kök hücre ile ilgili bir sunum dinledik. Ardından Türk Kızılayı Denizli Şube Başkanı Erdal Otçu’dan Kızılay’ın Denizli’deki durumunu, gelecek perspektifini dinledik. Son olarak Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri kan verme temalı bir skeç sundular. Doğrusu paneli de, sahnelenen oyunu da oldukça başarılı buldum.
Açılışta bana da bir söz verilince salondaki öğrencilere kısaca şöyle dedim. “Öğrenci kulüpleri özel ilgi ve merak alanlarınızı tatmin edebilmek açısından önemli. Bu çalışmalar sayesinde sosyalleşme imkanı buluyorsunuz. Faaliyetler sizlerin insanları, işi, kendinizi tanımanızı sağlıyor. Fakülteyi bitirip iş arayanlar arasında özgeçmişinize farklı bir şeyler koyabiliyorsunuz. Bu özellikleriniz işverenin mutlaka ilgisini çekiyor. Daha öğrenci iken organizasyona, öğrenmeye, sosyal sorumluluğa sahip olmak sizleri farklı kılıyor. Bu fark sizin inisiyatif kullanabileceğinizin, liderlik yapabileceğinizin, işinizde fark yaratabileceğinizi bir işareti gibi oluyor.”
Bu haber 1614 defa okunmuştur.