Prof.Dr.Bülent TOPUZ

ANASAYFA ARAMA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORMU

ARAMA


Gelişmiş Arama

YENİ EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3913922 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

SOMUT KÜLTÜREL VE DİNİ MİRAS (19 Ekim 2014)

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

23.Şubat.2015, 11:29

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Peygamber efendimizin Medine’ye hicret sonrası bir süre misafir olduğu Hz Eyüp’ün evini 30 yıl önce buraya gelen hacılar gördüklerini söylüyorlar. Peygamber mescidinin genişletilmesi sırasında yıkılmış. Araplar iki nedenle tarihi mekanları ortadan kaldırıyorlar. Birincisi o eserin bulunduğu yere ihtiyaç var ise, ikincisi o eser kutsal olarak değerlendiriliyorsa. Vehhabi anlayışına göre herhangi bir yerin kutsanması, Allah dışında bir varlıktan medet ummak, yani Allah’a şirk/ortak koşmak olarak algılanıyor ve kabul edilmiyor.


Anlayacağınız bu düşünce yapısı sadece Mekke’deki Osmanlı yadigarı Ecyad Kalesi’ni yok etmedi. Aynı zamanda peygamberimizin barındığı, namaz kıldırdığı, savaştığı mekanlar birer birer yok edilmiş. Peygamber Mescidi’nin hemen yakınında bulunan mezarlıkta sahabeler ve peygamberimizin akrabaları meftun. Bunların bazıları için Osmanlı türbe yapmış, Suudlar gelmişler ve bunları yıkmışlar. 


Buralara gelenler için manevi havasına girmek gibi bir deyim vardır. Mekanların orijinalliği bu eylemi kolaylaştıran bir işlev görür. O gün ki koşulları o günün mimari yapısında, sokağında, toprağında ve bitki örtüsünde bulursunuz. İnanmış biri için mal mülk, mekan ve zaman hepsi bir yalan ve yanılsamadan ibarettir. Asıl olan takva yani Allaha yakınlıktır. Ancak, İslam aynı zamanda bir tebliğ dinidir. Yani diğer insanları İslam’a çağırır.


Korelilerin kafileler halinde Denizli’ye geldiğine şahitsiniz. Denizli onlar için vazgeçilmez bir destinasyondur.  Bir kongre nedeniyle Kore’de 10 gün kadar bulundum. Bu sırada televizyonlarını görme fırsatım oldu. Kanalların bir ikisi hırıstiyan misyonerlik faaliyetlerine üzerine idi. 12 havarinin tebliğ faaliyetleri Kudüs’ten çıktıkları yol boyunca somut dini ve kültürel miras eşliğinde anlatılmakta idi. Bu somut kültürel miras kimi zaman bir antik kent, bir antik kilise, bir ikon veya bir resim olabilmektedir. Bu açıdan baktığımız zaman, Pamukkale’deki Aziz Filip Şehitliği, Laodikya’da İncil’de geçen yedi Anadolu kilisesinden biri gibi kültürel değerler çok önemli olmaktadır. Selçukta Meryem Ana’yı ziyaret eden yeni Hıristiyan Koreliler, Pamukkale ve Laodikya ziyaretinden sonra ilk hırıstiyanların hayatını görmek üzere Kapadokya’ya yöneliyorlar, ya da tersi bir yol izliyorlar. Bu yolculuk sırasında hıristiyanlığın manevi iklimine giriyorlar.


Kabe’nin etrafında Kabe dışında orijinal hiçbir şey yok. Hz Hacer’in su bulmak için dolaştığı safa ve Merve tepeleri ve aralarındaki yol dahil her şey sembolik hale getirilmiş.  Bir zamanlar Mekke çukurunun en yüksek yapısı olan Kabe, en küçük yapısı haline dönüşmüş. Etrafında Kabe manzaralı devasa oteller ve krallık saat kulesi ile çevrilmiş/boğulmuş. İster dini ister dünyevi olsun yeni yapılarda bir estetik kaygı ve şatafat alameti var. Dünya bir yanılsama ise bu kaygı neden?


Hasılı, insan bir çelişki; her birey de kendinden sorumlu. Kabe’nin etrafında kadın erkek, zenci beyaz, ihtiyar genç, zengin fakir ve buna benzer hayatın tüm zıtlıklarının sıfıra indirgendiği bir atmosferde tavaf ederken bu çelişkilerin hiç biri önemli olmuyor. Bu yazıdaki i serzenişlerim günün sonunda otele gelip klavyenin başına geçince aklıma gelenler. Yoksa bilir ve iman ederim ki, olan işte bir hayır vardır, rabbim müsaade etmeseydi hiçbir şey yapamazlardı. 

Bu haber 2497 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)22.Nisan.2019

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

ÖNEMLİ LİNKLER

GALERİ

KBB

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..
RSS Kaynağı | Editörlük Başvurusu