Prof.Dr.Bülent TOPUZ

ANASAYFA ARAMA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORMU

ARAMA


Gelişmiş Arama

YENİ EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929121 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

Birileri Başbakanı Dershaneler Konusunda Yanlış Yönlendiriyor gibi (17.9.2012)

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

17.Eylül.2012, 19:44

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Birileri Başbakanı Dershaneler Konusunda Yanlış Yönlendiriyor gibi
Başbakan kabineye, partiye, gündeme, ülkeye, kısaca her şeye hakim. Bu hakimiyet, salt iktidar gücünden gelen bir hakimiyet değil; aynı zamanda ticaretin içinden gelme, siyasetin tabanından gelme, çevresinde olup bitenlerin farkında olma, bilgi sahibi olma ve kararlılıkla ilgili. Bu durumda başbakanın yanlış yönlendirildiği gibi bir iddia nasıl doğru olabilir? Karakter analizi üzerinden gidersek bu tip bir yönlendirme ihtimaline varamayız. Ancak dershanelerin kalkması durumunda nasıl bir tablo ortaya çıkar ve bu tabloyu başbakan ister mi? üzerinden gidersek yanlış yönlendirilme ihtimaline varabiliriz.
İki çocuğumun da üniversiteye başladı ve artık dershane kavramı bana torunlar kadar uzak. Torunlara kadar bu dershaneler kendiliğinden kalkar da, şu sıra kalkmalı mı/kalkabilir mi? işte o şüpheli. İki çocuğum da dershaneye gittiler. Bize beklediğimiz faydası olmadığı için özel dersi tercih ettik. Özel derse gücüm vardı, karşılayabildim. Özel dersin bir aylık masrafı bir yıllık dershane ücretine neredeyse eşit. Buradan çıkarabileceğimiz sonuç şu ki; dershaneler kalkmış olsa idi, bu benim sorunum olmazdı. Özel hoca bedelini ödeyemeyeceklerin sorunu olurdu. Hatta bu durum bize avantaj bile sağlardı. Çünkü inanıyorum ki öğrenme kabiliyeti olan ve çalışkan, ancak maddi imkanı olmayan öğrenciler için dershaneler fırsat eşitliği sağlamanın bir aracı. Test kitapları, pratik çözüm teknikleri, deneme sınavları ve nihayet burs desteği okumaya niyeti olan çocuklar için iyi imkanlar.
Sınav sistemi olduğu sürece sınava hazırlık organizasyonları olacaktır. Bunların adı etüt merkezi vb şekilde değişebilir, ya da yer altına çekilebilir, ancak ihtiyaç duyulduğu sürece çare bulunur. Dershaneler ortadaki rahatsızlığın sebebi değil sonucudurlar.
Dershanelere özel okul yapın destekleyelim yaklaşımı dershane sahiplerinin problemini çözmeye yönelik kalır, öğrencilerin sorununu çözmez. Hele özel okul kurma hakkı, sağlık sektöründe olduğu gibi hali hazırdaki dershane sahipleri ile sınırlı tutulur ise, bu durum onlar için ballı kaymak olur, ruhsat borsası oluşur, itiraz sesleri kısılır. Öğrenciler, veliler ve iktidar bu işin olumsuz etkilerini gördüklerinde iş işten geçmiş olur.
Sonuç olarak bu yaklaşımın ortaya çıkaracağı tablo bulanıktır. Bu karardan geri dönülmesi isabetli olur. Hükümetin ilk yıllarında kamu yararına bu tür dönüşler gördük. O zamanlar çıraklık dönemi idi derseniz, ben de size bir cerrah olarak, cerrahların en büyük komplikasyonları kendilerine en çok güvendikleri dönemlerine aittir diyeyim.
Bu yazı, bugün ki sistemin dershanelere olan ihtiyacı göz önünde bulundurularak yazılmıştır. Dershanelere ihtiyaç bırakmayacak bir sistem önerisini de şimdiye kadar duymadık. Benim bu konuda bir önerim var, ama o da bir daha ki yazının konusu olsun…

Bu haber 3985 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)22.Nisan.2019

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

ÖNEMLİ LİNKLER

GALERİ

KBB

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..
RSS Kaynağı | Editörlük Başvurusu