ABALIOĞU KÜLTÜRLER ARASI RESİM KAMPI
Sanat kolonileri yörenin, kültürün, insanın tanıtımı için en iyi yöntemlerden biri. Çal’da Ressam İbrahim Çallı adına bir resim veya karma bir sanat kolonisi yapabilir miyiz diye uğraştığımdan biliyorum. Yaptığım araştırmalarda Avrupa’nın bazı beldelerinin geçimlerinin yılda bir yapılan sanat kolonilerine bağımlı olduğunu öğrendim. Çal’dan yetişmiş ve ünü ülke sınırları dışına taşmış bir ressam olan İbrahim Çallı anısına böylesi bir koloni çok güzel olurdu. Paneller, toplantılar derken az da emek sarf etmedim, ama olmadı/olamadı. “Kültürler Arası Diyalog” başlığı altına açılan AB hibelerine proje de gönderdim. Yurt dışından bulduğum partnerin maili ıslak imzalı olmadığı için kabul görmedi. Bu işleri başarabilmek için yol yöntem bilmek bazen yetersiz kalıyor. Gerektiğinde kendi başına yapabilecek bir maddi güç ve kişisel bağlantılar gerekiyor.
Maddi gücün bir koloniyi alıp götürdüğü en güzel örnek, “Kömürcüoğlu Heykel Kolonisi”dir. Ekmeğini taştan kazanan birinin taşı sanatçıların kullanımına sunması ve bunun külfetine katlanacak kadar bu işi sevmesi, sadece kendini ilgilendiren bir olay olmaktan çoktan çıktı. Bu yıl ikincisi yapılan koloniye misafir sanatçıların ülkelerinin büyükelçileri ve konsoloslukları birer günlük ziyarette bulundular. Tabii ki bu gelişleri Denizli’nin görmeye değer yerlerinin gezilmesi/tanınması ile birlikte oldu. Sanatçıların burada bulundukları süre içinde değişik ülke sanatçıları ile diyalog içinde bulunmaları, kültürler arasındaki ön yargıları yıkmak bakımından önemli.
Denizli belediyesinin himayesinde Ömür Duruerk tarafından gerçekleştirilen “Denizli Cam Festivali” de uluslar arası nitelikte idi. Geçimini camdan sağlayan insanların olduğu bir ilde böylesi bir festival çok isabetli olmuştu. Bu festivalin ikincisini merakla bekliyoruz. İkincisini görelim ki devamının geleceğine kanaat getirelim.
Bu yazıyı güncel hale getiren, Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Kültürler Arası Resim Kampı’nda üretilen eserlerin, PAÜ Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan sergisinin açılışı. Proje AB fonlarının kültürler arası diyalog faslından destekli. Benim bulmakta zorlandığım partneri, Abalıoğlu İtalya’dan bulmuş. Bunda; İtalya’daki yatırımlarının olması nedeniyle kişisel bağlantılarının katkısı olmuştur herhalde. Hep ifade etmeye çalıştığım gibi, sanat ancak varlıklı kesim tarafından desteklenirse görünür hale gelebiliyor.
Sanat kolonisinin sergi açılışı oldukça kalabalıktı. Sanırım ilk defa böylesi bir aktiviteye katılanlar olmuştur. Diğer sergilerde görmeye alıştığımız sanat ve sanatçı dostları zaten orada idi. Abalıoğlu ailesi katılımdan ve misafirlerini ağırlamaktan mutlu idi. Sergi için seçilen mekan dardı. Şehirde uygun bir sergi salonu bulunmayışı bile bu şehirde sanatın bulunduğu yeri ifade etmeye yeter gibi. Sergi sonrası resimler yapıldıkları atölye olan Sümer mahallesindeki eski çırçır fabrikasında sergilenecekler sanırım. Orası bu iş için uygun bir yer. Meraklıları geniş bir salonda, on metre uzaktan bakarak resmin bütününün ne anlam ifade etmeye çalıştığını göreceklerdir sanırım.
Abalıoğlu ailesine teşekkürler. Devamı gelirse kent kültürümüzün bir parçası olur, burada kalırsa tarihten bir yaprak.
Bu haber 3990 defa okunmuştur.