PAYLAŞMAZSAM ÇATLARIM
Bu şehirde yetim ve acizleri korumak amacıyla kurulmuş bir vakıf var. Kısaltılmış adı DEYAV. Gümüşler’de çok güzel bir yaşlı bakım evi yapmışlar. İki kanattan oluşan bu binanın bir kanadında yaşlıların ikamet edeceği odalar var. Diğer kanatta ise bol miktarda çok amaçlı salon, spor alanı ve yemekhane var. Bina bitireli çok olmasına rağmen herhangi bir faaliyeti yok. Temel sorun burada ikamet etmeye gönüllü ve bedelini ödemeye hazır yeterince yaşlı olmaması. Toplumumuzun varlıklı kesimi henüz ana ve babalarını yaşlı bakım evine bırakmaya hazır değiller. Oraya verecekleri para ile bir bakıcı tutup evde baktırmak daha sıcak geliyor olmalı.
Hangi sebeple olursa olsun bitmiş bir binanın atıl durması hem vakıf yöneticilerini hem de vakfa bağışta bulunanları sıkıntıya sokuyor. Bu nedenle vakıf yöneticileri harıl harıl bu binaya bir kiracı arıyorlar. Ben de PEV Kolej olarak bu binaya talip oldum. Beş yıl kadar kiralamayı, geçen süre içersinde gerek onlar için gerekse PEV için farklı imkanlar doğabileceğini, zamanı boşa harcamamış olacağımızı belirttim. Yönetim bu isteğimi ulvi bir gaye ile geri çevirdi. Yapılış amacı yaşlı bakımı olan ve bağışçılardan bu amaçla para toplayan bir vakfın burasını bir okula kiraya vermesinin doğru olmayacağını söylediler.
Kötü mü, iyi mi? bilemediğim bir huyum var. Ne acele ederim, ne vazgeçerim. Olmadı diye bozulmadım. Binanın atıl durmasının önüne geçmek için de kafamı çalıştırdım durdum. Mademki yaşlı bakımı ile ilgili kullanmak istiyorlardı; bu yönde bir proje geliştirmem gerekiyordu. Bu amaçla buraya bir yüksek okul kurmayı teklif ettim. Yüksek okulda üç tane program olacaktı. Birincisi binanın yapım amacına uygun yaşlı bakımı, ikincisi Türkiye’nin şiddetle talep ettiği hemşirelik, üçüncüsü ise muhtemel termal turizm yatırımlarına yönelik termal ve fizik tedavi teknikerliği.
Yaşlı bakımı burada uygulamalı olarak yapılacaktı. Tam bu noktada yaşlı bakımından ne anlamalıyız biraz açmak lazım. Yaşlı demek; birden fazla hastalığı ve hareket kısıtlılığı olan birey demektir. Birden fazla hastalık birden fazla tedavinin programlı bir şekilde uygulanması gerekliliğini orta çıkarır. Yaşlıların tansiyon, şeker, kolesterol ekg vb değerlerinin periyodik bakımı; tansiyon, şeker, kolesterol, antidepresan, antibiyotik vb ilaçların zamanında verilmesi başlı başına bir iştir. Tanısı ve tedavisi belli olan nice yaşlının, sırf kontrol altında tedavi göremedikleri için tansiyon yüksekliğine bağlı kanama, şeker yükselmesine bağlı koma bulguları ile hastane acillerine başvuruları az değildir.
Bunları öyle heyecanla anlatıyorum ki üstüme atlayacaklar zannediyorum. Öyle olmadı. Bu işin üstesinden tek başlarına gelemeyeceklerini söylediler. Vazgeçmedim, işin içine Pamukkale Eğitim Vakfı’nı ve Pamukkale Sağlık Eğitim Vakfı’nı sokarak bir konsorsiyum oluşturdum. DEYAV söz konusu binayı on yıllığına bedelsiz kiraya verecek, PEV tüzüğünde de olduğu üzere Yüksek okulun kurucusu olacak, PASVAK ihtiyaç sahibi yaşlıların bulunmasını ve maddi desteğini koordine edecek. Yüksek Okul ayrı bir tüzel kişilik olacak. Mütevelli heyetine her bir vakıftan üç-beş kişi atanacak. Vakıflar kendi çalışma sahalarında bağımsız bir şekilde faaliyetlerine devam ederken, Yüksek Okul da üç vakfın desteği ile eğitim öğretim ve hizmet faaliyetine başlayacak. Zamanla başka programlar eklenecek, belki bir üniversiteye dönüşme ihtiyacı ortaya çıkacak. Durup durup kiraya vermek istediklerini söylediler. Parayı ne yapacaklarını sordum. Burs vereceklermiş! Son sözüm;
“Denizli de binden fazla özel ve tüzel kişi burs veriyor. Binbirinci olmak size ne kazandıracak. Yapılan bir işi tekrarlamış olacaksınız. Biz PASVAK olarak Türkiye’de yapılmayanı yaparak fark yaratıyoruz. Aynı şeyi PEV’de yapmaya çalışıyoruz. Size altın tepside bir fırsat sunuyorum, neyi anlamadığınızı da gerçekten anlamıyorum” oldu..
Duydum ki kiraya veriliyormuş. Herhalde yapılış amacına uygun bir kiralamadır. Hayırlısı olsun. Dedim ya benim ne acelem var ne de vazgeçmeye niyetim. Bu şehrin fark yaratmak isteyen insanları ile yolumun bir yerlerde kesişmesini sabırla bekleyeceğim.
Bu haber 4410 defa okunmuştur.