Prof.Dr.Bülent TOPUZ

ANASAYFA ARAMA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORMU

ARAMA


Gelişmiş Arama

YENİ EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3914188 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

PAU Teknopark Ek Binası Açıldı (12 Ocak 2014)

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

23.Şubat.2015, 12:24

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

PAU teknopark ek binası bir törenle açıldı. Bu vesile ile teknoloji konusundaki halimiz bir kere daha gündeme gelmiş oldu. Halimizi kolay anlaşılır kılmak için Kore ile karşılaştırma yapılıyor. Hem Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, hem de Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci bu yolu kullandı. Kore ve Türkiye kalkınma ve sanayileşme kararı vererek yola çıktığında Türkiye daha iyicene imiş. Konumuz teknoloji olduğuna göre seksenli yılların başında Türkiye’nin argeye milli gelirden ayırdığı pay Kore’den biraz fazla imiş. Sonraki yıllarda Kore, hem arge hem de eğitim faaliyetleri için milli gelirden ayırdığı payı artırıyor ve aramızdaki mesafeyi gözle görülür bir şekilde açıyor. Şu anda Kore ileri teknoloji üreten ve bunu dünya pazarlarına sunan bir ülke. Bu duruma kendi hayatımızda da şahidiz. Dün akşam eşimle televizyon almaya çıktığımızda dünya televizyon pazarının % 80’ninin Samsung ve LG’nin elinde olduğunu, geri kalanının diğer markalar tarafından paylaşıldığı bilgisine ulaşıyoruz.

Kore başardığına göre bizde başarabiliriz. Bakanımızın da belirttiği gibi tarihimiz bize başarabilecek milletlerden biri olduğumuzu söylüyor. Tabi ki bu başarı yolunda üniversitelerin başat rol oynaması gerekiyor. Peki umut var mı? Üniversitelerin gündemi rektörlük seçimleri ve bir dahaki rektörlük seçimine yönelik delege sayısını, yani oy sayısını artırmaya yönelik kadrolaşma. Eğitim çalışmaları yasak savma kabilinden. Arge ise üniversitelerde işin kuyruğu. Üniversiteler araştırma fonlarının bile keyfi, bireysel ilişkilere göre dağıtıldığı yerler.


DSO Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli’nin Türkiye’deki 81 il arasında marka tescilinde 11., patent tescilinde 10., faydalı model tescilinde 9., endüstriyel tasarım tescilinde 11. sırada yer aldığını belirtti. Anlaşılan sanayici üzerine düşeni yapıyor ve Denizli’yi Türkiye’de  ilk 11 ilin içine sokmuş. Peki üniversitemiz Türkiye de nerede. Bunun için girişimci üniversiteler sıralamasına bakıyoruz. Bu sıralamaya 40. sıradan girdik, önce 42., sonra 48. sıraya düştük. Asıl önemlisi üstümüzde 18 il var. Yani genel olarak bir değerlendirme yapıldığında ilimiz Türkiye’de 11., üniversitemiz ise 18. sırada. Bu demektir ki üniversitemiz Denizli’nin gerisinde.


Teknoparkımızın ODTÜ ile işbirliği içinde olduğu söylenince bakanımız; “İşbirliği iyidir ancak bizi fikir üretmekten alıkoyan, diğerini taklit eden durumuna düşürmesin” uyarısını yapıyor. Hükümetin arge ve pazarlama faaliyetlerine olan katkıları bir uzman tarafından özetlendi. Tübitak’ın araştırma için ayırdığı payın tamamı harcanamadığından ve bütçeye iade edildiğinden bahisle proje yetersizliğinden bahsedildi. Bakanımız Zeybekci “Türkiye’nin para sorunu yok, cari açık sorunu yok, sadece arge sorunu var” diyerek durumu özetledi.


Orta gelir tuzağında bulunan Türkiye’nin kabuğunu kırması için ileri teknoloji içeren ürünler üretmesi gerekiyor. Katıldığım çeşitli üniversite sanayi işbirliği, arge, inovasyon, teknoloji başlıklı toplantılarda dinlediğim bakan ve uzmanların dilinden şahidim ki, hükümet üniversitelere her imkanı veriyor, arkasından bir de adeta yalvarıyor; “ne olur bir şeyler yapın…”


Üniversiteler ise; hele biz önümüzdeki rektörlük seçimine bir bakalım da, sonrasını sonra düşünürüz havasında…

Bu haber 2798 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)22.Nisan.2019

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

ÖNEMLİ LİNKLER

GALERİ

KBB

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..
RSS Kaynağı | Editörlük Başvurusu