Üniversiteler eğitim, uygulama ve araştırma amaçlı kurulan kurumlardır. Bugün Türkiye’deki üniversiteler aşağı yıkarı birbirine benzemektedir. Çevremizdeki iller olan Aydın, Isparta, Burdur, Uşak ve Afyon ilinde kurulan ve üniversiteler ile Pamukkale üniversitesi arasında ayırt edici bir özellik yoktur. Halbuki, Denizli il olarak tekstil, turizm, termal ve metal sanayi alanlarında bir varlık göstermiş, ve şimdi de tarım alanında bir iddia sahibi olmaya çalışıyor ise üniversitemizin de buna göre yapılanması uygun olurdu.
Bu açıdan bakınca, üniversitemizin bir veya birkaç teması olmalıdır. Örneğin “Termal” temalardan biri olabilir. Termal su genel olarak Türkiye’nin, özel olarak Denizli’nin sahip olduğu önemli kaynaklardan biridir. Isınma, sağlık, enerji ve tarım alanında var olan kullanım olanaklarının bilimsel çalışmalara desteklenmesi verimliliği artıracaktır.
Tema; üniversitenin kaynaklarının belirli bir amaç ve hedef doğrultusunda kullanılması anlamına gelir. Değişik uzmanlık alanlarının aynı konu üzerinde yapacakları çalışmalar birbirini destekleyen ve sinerji yaratan bir sonuç ortaya çıkarabilir. Termal teması jeoloji, inşaat, sağlık, biyoloji, kimya, makina, elektrik, işletme, iktisat, arkeoloji, gıda, endüstri, turizm, ve diğer bazı bölümlerin ilgi alanına dahil edilerek birbirini destekleyen çalışmalar yapılabilir. Farklı disiplinlerin çalışmaları “puzzle” tabir edilen bir bütünün farklı kısımlarını ortaya çıkaracak, tamamı bir araya gelince ortaya bir tablo çıkacaktır.
Termal teması, aynı zamanda, Menderes dahil yörenin su kaynaklarını; Denizli ovası başta olmak üzere tarım potansiyelini; Pamukkale başta olmak üzere turizm potansiyelini; Karahayıt başta olmak üzere sağlık hizmetleri potansiyelini; Sarayköy başta olmak üzere jeotermal enerjiye dayalı elektrik ve ısınma potansiyelini kapsamaktadır.
Üniversitemizin bu konuda ortaya koyacağı iddia ve bu iddiayı destekleyen çalışmalarla, kısa zamanda ulusal çapta danışılan merci, orta vadede uluslar arası çapta söz sahibi bir üniversite olunabilir.