Prof.Dr.Bülent TOPUZ

ANASAYFA ARAMA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM FORMU

ARAMA


Gelişmiş Arama

YENİ EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 4009125 defa okunmuş, 1145 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

EĞİTİM BİR KEŞİF VE DESTEK SÜRECİDİR. (13 Haziran 2016)

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

01.Ekim.2017, 23:38

Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Daha anaokulundan itibaren eğitim öğretim camiasına emanet edilen çocuklarımıza yaklaşımın onlardaki cevheri keşfetmek üzerine olması gerekir. Kimin sosyal, kimin sayısal, kimin duygusal zekaya sahip olduğunun ortaya konulması gerekir. Buradan hareketle mühendislik, felsefe, biyoloji gibi hayatın farklı alanlarına eğilimi olan çocukların ortaya konulması ve bu eğilimlerin desteklenmesi takdir ve teşvik edilmesi gerekir.

Peki biz ne yapıyoruz. Bir bahçemiz var, buraya gül, karanfil ve orkide tohumlarını saçıyoruz. Başına koyduğumuz bahçıvandan tüm tohumların orkide açmasını istiyoruz. Anladınız değil mi? bu tohumların hepsinin orkide olması imkansız. Eğer bu istekte ısrar ederseniz gül ve karanfil de elde edemeyebilirsiniz.

Üç yılda bir yayınlanan PİSA araştırmalarına göre OECD ülkeleri ortalamasının altında kalıyoruz. PİSA araştırması sonuçları bize, çocuklarımızın, öğrettiklerimizi güncel hayat ile bağdaştıramadıklarını ve işe yaramadığını söylüyor.

Ülkemizde eğitim öğretim faaliyetlerimizde belirleyici olan ölçme değerlendirme sınavları. Maalesef nüfus baskısı nedeniyle bu sınavların çoktan seçmeli olması objektif bir değerlendirmeyi engelliyor. Bu sınavlara yönelik eğitim öğretim faaliyetleri çocuklarımızı köreltiyor. Bu sınavlarda Türkiye’nin kaçınılmaz bir gerçeği. O halde ne yapmalı?

En azından ilköğretimin birinci kademesinde çocukların niteliklerini ortaya koymaya yönelik gözlemsel çalışmalardan taviz verilmemeli. Çocukların eğilimleri konusunda öğretmen aile ve idare işbirliği yapmalı. Aslında ülkemizde bunu yapmaya çalışıyoruz. Bilim ve sanat merkezleri vasıtası ile yaygınlaştıramadığımız keşif ve destek olgusunu seçilmişlere vermeye çalışıyoruz. Ama hala veliler nezdinde bilgilendirme eksikliği var. Bu merkezlere seçilen hemen her çocuğun üstün zekalı ve doktor adayı olduğu gibi bir algı var. İşte bu beklenti oradaki eğitimcileri de yaptıkları işin tadını çıkaramayan yasak savan konumuna düşürüyor.

İlköğretim birinci kademede eğilimleri keşfedilen öğrencilerin, ikinci kademe boyunca  bir taraftan bu özellikleri desteklenirken, diğer taraftan TEOG sınavlarına yönelik hazırlanmaları gerekir. Yani iki iş birlikte yürütülmelidir. İkisinden birinin tercih edilmesi çocuğun yarım kalmasına ve mutsuz aile sonucuna yol açar.

Sorumlusu olduğum Artı Kolejinde çabalarımız bu yönde. Bu işi seviyorum. Olması gereken ile Türkiye gerçekleri arasında bir modeli ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Perşembe 10 30 DRT Ramazan keyfi programını izleyin ne demek istediğim daha iyi anlaşılabilir…

 

Bu haber 2705 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)22.Nisan.2019

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

ÖNEMLİ LİNKLER

GALERİ

KBB

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..
RSS Kaynağı | Editörlük Başvurusu